Capella

de Santa Marina

En aquesta Capella, que és la segona començant per la dreta, cal destacar la Creu de la Passió, més coneguda com la Creu dels Ollers o dels Improperis. Aquesta Creu és una reproducció de la creu original que es conserva al museu de Reus. És una creu d’improperis, que incorpora un seguit d’elements simbòlics que fan referència a la passió de Crist. El significat del mot improperi és ‘insult o retret’.

La que a Reus s’anomena Creu dels Ollers és propietat de la Reial Congregació de la Sang, té tres metres d’alçada, en talla daurada, i consta ja als seus inventaris de béns dels segles XVII i XVIII. L’any 1734 fou cedida a la Confraria dels Ollers per tal que aquests la portessin en les processons de Dijous i Divendres Sant, i fou a raó d’aquesta cessió que rebé el nom popular. L’últim oller que la guardà, Hipòlit Mallorquí, la diposità, degut al seu mal estat, al Museu de la ciutat.

Durant la Guerra Civil, la creu va ser traslladada al magatzem que el Museu de Reus tenia a Vilaplana i finalment va ser lliurada als tècnics del Servei del Patrimoni Històric, Artístic i Científic de Catalunya per tal que la portessin a lloc segur; i, amb altres objectes procedents de Reus, Tarragona, etc. va anar a parar a una masia del terme de Bescanó (Gironès). Acabada la guerra, retornà l’agost del 1939 al museu reusenc.

L’any 1952 es va fer una reproducció per tal de ser portada a la processó per la Congregació de la Sang, que és la que avui encara hi participa, i roman, durant l’any, en aquesta capella lateral del temple.

En la mateixa capella hi ha la imatge escultòrica de Santa Marina (Baiona, 119-139 d.C.). La imatge de Santa Marina està agafant un llibre obert amb la mà esquerra, fet que simbolitza la dedicació a l’ensenyament de l’Evangeli. En el full esquerre del llibre, segons es mira, consta la següent inscripció: Haec est virgo sapiens et una de numero prudentum (“Aquesta és una verge sàvia i una d’entre el nombre de les prudents”). En l’altre full consta el nom de l’escultor (Joan Sotoca) i l’any de la creació escultòrica (1942). La mà dreta de la Santa porta una fulla de palma, que simbolitza una mort martirial, però també la seva glòria. La festa de Santa Marina se celebra el 18 de juliol.

Actualitat

Solemne missa del Beat Josep Gomis

Diumenge 17 d’octubre al temple de la Reial Congregació a les 11.30 h, Solemne missa en memòria del Beat Josep Gomis Martorell. Acompanyament musical a càrrec de l’escolania i capella

Llegir més

Agenda

There is no Event

Xarxes socials

Fes-te congregant

Vols informació per fer-te Congregant? Omple el següent formulari i ens posarem en contacte amb el més aviat possible.

© Copyright 2021 Reial Congregació de la Puríssima Sang de N.S.J.

Dissenyat per latargeta.cat