Capella

del Sant Sepulcre

Entrant per la porta principal del temple, la primera capella que hi ha a la dreta és la del Sant Sepulcre, de la qual en tenen cura els Cavallers del Sant Sepulcre.

El Sant Sepulcre constitueix un valuós tabernacle en forma d’urna funerària, vidriada, daurada i ben il•luminada, dins del qual es troba la imatge del Sant Crist de la Sang jacent, obra de l’escultor Modest Gené (1941). La imatge reflecteix el patiment de Crist que ha passat pel calvari de la Creu, però també la bondat i serenor de Jesucrist que ressuscitarà d’entre els morts.

La part de la carrossa del misteri fou feta el mateix any també per l’escultor Modest Gené i compta a cada cantó de l’urna amb la imatge dels quatre evangelistes. Anys més tard, el 1954, la part inferior de la carrossa fou enriquida amb una nova decoració portada a cap per l’artista Veciana de Barcelona.

En el sostre de la capella, hi ha una motllura de guix que representa l’escut de la Reial Congregació i a cada columna de la paret s’hi troben unes escaioles amb la Creu del Sant Sepulcre, que és obra del reusenc Manuel Llauradó.

A la part alta del marbre, en una alçada de més d’un metre, està esculpida la lletra del Vexilla Regis, el cant que interpreta l’Escolania de la Sang el Divendres Sant, davant del Sant Crist.

A cada costat de la paret de la nau, hi ha una gran taula pintada a l’oli per l’artista Jaume Queralt (Tarragona, 1949), que data de l’any 2003, la qual reflecteix el davallament de la Creu, el Sant Enterrament i l’Ascensió del Senyor al Cel. La pintura central té una dimensió de 6 per 4 metres i la dels laterals de 4 per 3 metres. S’inspira en diversos artistes italians del Renaixement (Rosso Fiorentino en el Davallament; Rafael en el mural de l’Ascensió) i del primer Barroc (Bartolomeo Schedoni en el Sant Enterrament). Queralt els ha donat un estil impressionista amb algun toc expressionista, més d’acord amb els temps actuals.

El color que predomina és el blau amb diferents tonalitats perquè, tal com diu l’artista, és un color espiritual, còsmic, que s’adapta a l’espai eteri i dóna molta força a les imatges. Quant als personatges dels murals, els secundaris estan difuminats i en el quadre del Davallament de la Creu estan envoltats d’una aurèola.

Cal remarcar el fet que en el mural que representa l’escena del Sant Enterrament, sembla que l’artista va pintar una imatge mig amagada de Satanàs, que es troba a la part dreta, en una zona de foscor que separa les dues imatges que estan dempeus.

El Misteri del Sant Sepulcre tanca la processó del Sant Enterrament el Divendres Sant.

El Diumenge de Resurrecció té lloc l’acte de Coronació del Senyor. I, per tant, es treu la imatge del Sant Crist jacent, que es troba dins del tabernacle processional i s’instal•la en l’altar principal del temple, tot just on acaba l’escalinata, lloc des del qual les nenes que participen en l’acte de la Coronació, després d’ungir la imatge del Sant Crist amb perfums, li posen rams de flors a les mans i als peus i una corona al cap.

Actualitat

Solemne missa del Beat Josep Gomis

Diumenge 17 d’octubre al temple de la Reial Congregació a les 11.30 h, Solemne missa en memòria del Beat Josep Gomis Martorell. Acompanyament musical a càrrec de l’escolania i capella

Llegir més

Agenda

There is no Event

Xarxes socials

Fes-te congregant

Vols informació per fer-te Congregant? Omple el següent formulari i ens posarem en contacte amb el més aviat possible.

© Copyright 2021 Reial Congregació de la Puríssima Sang de N.S.J.

Dissenyat per latargeta.cat