Sala Noble

o de Juntes

La Sala Noble o de Juntes, és a la primera planta del temple i constitueix una preciosíssima sala, policromada en el fresc, que sortosament es va lliurar de l’incendi que patí el temple de la Sang a l’inici de la Guerra Civil. El seu arxiu, així com alguns ornaments i objectes d’argent, també van quedar alliberats de la barbàrie, gràcies a l’oportuna intervenció de la Junta de Govern, que els va traslladar al Museu Municipal Prim-Rull.

Les pintures originals en policromia de la Sala daten del segle XVIII i van ser restaurades durant els anys 2005-2007 per Jaume Biosca, essent Clavaris primer el Sr. Jordi Borràs i després el Sr. Josep Maria Roca. La policromia representa motius florals molt detallistes i es combinen una trentena de colors.

En aquesta sala noble tenen lloc les reunions de la Junta de Govern i també el actes protocolaris de la Reial Congregació.

En un extrem de la sala es poden contemplar els Homes de Ferro (anomenats també el bon lladre i el mal lladre) que acompanyen el Sant Crist, en record dels dos malfactors que segons els Evangelis foren crucificats junt amb Jesucrist.

Es tracta de dos penitents que fan compliment d’una promesa personal; van vestits amb arnesos de combat i daten del segle XVI. Són els precedents dels actuals armats ja que des d’antic custodiaven la imatge del Sant Crist; a l’actualitat l’acompanyen en les processons de Les Tres Gràcies, la del Sant Enterrament i durant la Funció de l’Agonia. L’any 2014 van ser restaurats per “Avall Conservació i Restauració”; segons l’estudi fet durant el procés de restauració es considera que són els arnesos de ferro d’aquestes característiques més antics d’Europa.

A la Sala també estan ubicats els Saions, són tres peces escultòriques d’inicis del segle XVIII que formaven part de l’antic pas de la Crucifixió del gremi dels Velers ja desaparegut. L’any 2015, amb el mecenatge de la Diputació de Tarragona, van ser restaurats per l’Escola d’Art i Restauració de Tortosa. La seva bellesa i qualitat artística són excepcionals, representen els soldats que estaven en la crucifixió, un d’ells està jugant-se, als daus, la vestimenta de Jesucrist, els altres l’ estan clavant a la creu.

En aquesta sala es pot contemplar, a sobre d’una peanya, una imatge de Sant Eloi (ca. 588 Chatelac, a prop de Limoges – 660), que fou bisbe de Noyon (França), reconegut orfebre, que és venerat com a sant per l’església catòlica i es patró dels argenters. La seva festivitat se celebra l’1 de desembre.

Actualitat

25è Concert de Nadal

El pròxim dijous 23 de desembre, tindrà lloc a les 20.00h el tradicional Concert de Nadal al Temple de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de N.S.J. de Reus.

Llegir més

Agenda

There is no Event

Xarxes socials

Fes-te congregant

Vols informació per fer-te Congregant? Omple el següent formulari i ens posarem en contacte amb el més aviat possible.

© Copyright 2021 Reial Congregació de la Puríssima Sang de N.S.J.

Dissenyat per latargeta.cat