Història de la Mare de Déu de la Soledat i la secció

La devoció a la Verge de la Soledat de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist és antiquíssima. Ja en els inventaris de 1630, 1672 i 1687 es troba reflectida aquesta imatge de la Mare de Déu sota l’advocació de la Soledat.

Des de llavors, té guardadors que en tot moment i amb gran esguard vetllen per Ella i per les dependencies que l’acullen.

Des del 12 de febrer de 1803, la imatge de la Mare de Déu de la Soledat es guardava a l’antiga Ermita del Roser, a on l’any 1896 es celebrava el “Novenari a la Mare de Déu de la Soledat” i l’any 1913 la funció de “La corona dolorosa”, imatge de gran devoció entre els reusencs que oferien oli per la llàntia d’argent que cremava nit i dia.

Per Setmana Santa, la Mare de Déu de la Soledat era acompanyada pels solters i després fou coneguda com el “Misteri dels estudiants”, desfilant amb els estudiants fins l’any 1936 que desaparegué amb la destrucció de l’Ermita del Roser.

L’any 1941 el senyor Bentosa va fer donació a la Reial Congregació, d’una nova imatge de la Mare de Déu de la Soledat, obra de l’escultor Joan Sotoca.

Fins a la dècada dels vuitanta, aquesta imatge de la Mare de Déu de la Soledat es guardava a la Capella de l’Hospital de Sant Joan. A la bora mateixa del claustre del Hospital de Reus hi havia una capella on es celebrava l’Eucaristia, els dissabtes, diumenges i festes de precepte. Era oberta a la feligresia reusenca en general, i als pacients ingressats a l’hospital en particular. A quatre passes de la portalada principal de la capella, en un petit prestatge col•locat a la paret dreta, hi havia la Mare de Déu de la Soledat, discreta, però majestuosa a la vegada, amb faç serena i plena de dolor intern.

Aquesta imatge era custodiada per les Germanes de la Caritat del Hospital de Sant Joan de Reus.

Sor Segunda, la germana de la sala general d’homes de l’Hospital, era la seva principal guardadora. La gallega, una monja de cor immens, feia que aquella Verge, estigués sempre a punt. Així, quan algun membre de la Junta de Govern de la Sang l’anava a buscar, tan sols calia carregar-la al vehicle per apropar-la fins al Temple de la Plaça de la Sang, cosa que succeïa habitualment els dimarts o dimecres Sant. Sempre estava neta i polida, acompanyada per dues floretes blanques.

En arribar el Divendres Sant, als vols de les sis de la tarda, el pas que la portava en processó s’apropava fins al Temple de la Sang perquè un membre de la Junta, ajudat normalment per algun devot, col•loqués la imatge al seu lloc processional, rodejada de flors blanques i ciris encesos.

Una vegada a tornava a casa seva, la Verge era engalanada amb la seva corona, el seu punyal i el seu mocador -ben net i planxat- i prenia possessió del seu tron.

Amb la remodelació de la Capella del dit Hospital, la imatge de la Mare de Déu de la Soledat es va traslladar definitivament al Temple de la Sang. L’any 1995 s’estrenà el nou altar de la Mare de Déu de la Soledat.

El mateix any es va fundar la Secció dels Senyors i Senyores de la Junta de la Mare de Déu de la Soledat, essent el primer President, el Sr. Josep Maria Planeses veritable impulsor i alma mater de la Secció durant molts anys.

Des de la fundació de la Secció, s’ha fet la medalla escapulari petita que està permanentment als peus de la Mare de Déu per la seva adoració, així com una altra medalla més gran que s’utilitza per l’adoració al acte de Vetlla del Dissabte Sant.

L’any 1999 va estrenar la corona i el punyal de plata, regal d’un devot de la Mare de Déu, rebent-se també en altres anys, diferents donatius com un cor de plata, unes agulles amb ametistes i una medalla d’or de la pròpia Verge que també llueix cada Divendres Sant a la Processó del Sant Enterrament, dos nous vestits, mocadors i tovalloles per la creu, entre d’altres.

Actualitat

Solemne missa del Beat Josep Gomis

Diumenge 17 d’octubre al temple de la Reial Congregació a les 11.30 h, Solemne missa en memòria del Beat Josep Gomis Martorell. Acompanyament musical a càrrec de l’escolania i capella

Llegir més

Agenda

There is no Event

Xarxes socials

Fes-te congregant

Vols informació per fer-te Congregant? Omple el següent formulari i ens posarem en contacte amb el més aviat possible.

© Copyright 2021 Reial Congregació de la Puríssima Sang de N.S.J.

Dissenyat per latargeta.cat