Història dels Pregons de la Setmana Santa

L’any 1951, la Reial Congregació de la P.S.N.S.J., que tenia com a Clavari en Francesc Vidal, i Radio Reus, dirigida per Salvador Sedó, impulsaren els Pregons de Setmana Santa de la ciutat de Reus. Des d’aleshores la Reial Congregació, i de forma ininterrompuda, ha organitzat any rere any el Pregó.

El primer pregoner fou Mossèn Josep Llauradó i Piñol, fill de Reus, posseïdor d’una oratòria envejable i persona molt estimada. Curiosament Mn. Llauradó repetí honor l’any següent, sempre al Centre Catòlic.

També, cal destacar que el Sr. Josep Maria Guix Sugranyes, autor del llibre Història de la Reial Congregació de la PS de NSJ, ha estat el pregoner que més ha repetit intervenció, assolint la fita de tres pregons al llarg dels anys.

L’any 1954, Ferran Casajuana pronuncià, al Teatre Fortuny, a la mitja part de la pel·lícula “Jesus de Natzaret”, el primer pregó integrament en Català. Recuperem aquí algun dels mots del artista:

“A Reus, el Dijous i el Divendres Sant són dies curulls de mística beatitud i traspuen un fervor tan dens i un tan penetrant sentit de realisme que tots, tots i tothom ens sentim, enduts per un dolç i suau mandat diví, devotament captius.”.

Al llarg dels anys, l’acte s’ha realitzat en diversos espais, sobretot els primers anys. Fins i tot es pronuncià en dos ocasions des de Barcelona.

Tot i així, la majoria de Pregons han tingut lloc al Saló de Plens de l’Ajuntament de Reus. Com a conseqüència de que aquest indret quedava petit davant la massiva presencia d’oients, des de l’any 2006, aquest acte es realitza al Palau Bofarull, seu de la Diputació de Tarragona a la nostra ciutat.

Els pregoners, personalitats il·lustres, tant de Reus com de fora vila, han dibuixat amb les paraules maneres molts diverses de viure i entendre la Setmana Santa reusenca.

Al llarg d’aquest 60 anys de pregons són moltes les frases que relaten la realitat de la Setmana Santa de Reus. Fer-ne una selecció es molt complicat i, fins i tot, injust. Malgrat això, es presenta una sentencia que formulà, l’any 1976, el Doctor en Dret, Ramón Guardans perquè resumeix molt bé el sentiment ciutadà:

“La singularitat de les nostres commemoracions (…) és la presencia en els nostres carrers del Crist Crucificat. Sant Crist de la Sang!”.


Tots els Pregons de Setmana Santa de Reus es conserven en dos llibres: Pregons de Setmana Santa. Reus 1951-1988, del Sr. Pere Martorell Jareño, i Pregons de la Setmana Santa de Reus (1989-2019), del Dr. Francesc Pardo i Bosch i Ia Sra. Irene Massana i Cogul.

Actualitat

Solemne missa del Beat Josep Gomis

Diumenge 17 d’octubre al temple de la Reial Congregació a les 11.30 h, Solemne missa en memòria del Beat Josep Gomis Martorell. Acompanyament musical a càrrec de l’escolania i capella

Llegir més

Agenda

There is no Event

Xarxes socials

Fes-te congregant

Vols informació per fer-te Congregant? Omple el següent formulari i ens posarem en contacte amb el més aviat possible.

© Copyright 2021 Reial Congregació de la Puríssima Sang de N.S.J.

Dissenyat per latargeta.cat