Història Cavallers del Sant Sepulcre

L’origen de la imatge del Sant Crist jacent de la Sang cal trobar-la l’any 1557, quan Perris Hostri realitzà la primera talla del Sant Crist en el Sepulcre, que era de braços mòbils.

A l’any 1712 apareix, ja, un sepulcre vestit amb vidreres portat per quatre homes proveïts de quatre forquilles per descansar.

Desprès de ser cremat durant la Guerra Civil, l’any 1940, s’encarregà a l’escultor reusenc Modest Gené la talla de la nova imatge i el tabernacle daurat.

Però quan es pot parlar d’una veritable fundació de la secció dels Cavallers del Sant Sepulcre, dins de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostres Senyor Jesucrist de Reus, és l’any 1954, moment en el qual es crearen les vestes diferenciades dels Cavallers del Sant Sepulcre i s’acordà el nombre de Cavallers que desfilarien fins a trenta-tres, en recordança dels anys de Crist en morir.

El Divendres Sant de l’any 1954, essent aleshores prefecte de la Reial Congregació Josep Tomàs Andreu, Prevere, es beneí el nou guió, apadrinat pel congregant Sr. Lluís Vilanova Sagnier i la Srta. Maria Gemma Sabater Codina.

Ja durant la transició, la davallada de les processons i de les manifestacions de religiositat popular, fruit dels nous corrents socials que criticaven aquestes manifestacions religioses, afectà notablement els Cavallers.

Però l’esforç del congregant Sr. Josep Magrané Prats i d’un grup de joves féu possible la continuïtat fins a l’any 1978, en què varies confraries reberen amenaces, entre elles, el Sant Sepulcre. Per tal motiu, els dos següents anys no se celebrà la processó del Sant Enterrament del Divendres Sant.

Un cop recuperada la processó del Sant Enterrament l’any, 1981, no fou fins a l’any 1993, essent clavari de la Sang el Sr. Engelbert Borràs Marimon, quan tornà a refundar-se la secció dels Cavallers, nomenant-se com a enllaç de la Junta de Govern el que aleshores era primer ministre, el Sr. Anton-Lluís Rull Hortoneda.

Des d’aquest moment començà un tasca intensa dels Cavallers per a recuperar el temps perdut.

Els primers treballs començaren l’any 1994, amb la construcció del nou xassís del misteri, i el Diumenge de Passió de l’any 1995 es feia la benedicció i imposició de les noves insígnies, fent ofrena de la primera al Sant Crist de la Sang. També es realitzà la restauració de les antigues torxes a càrrec del Sr. Jordi Montalà Cros, i es feren les noves vares d’arrengladors pel Sr. Pau Tutusaus Martínez i el seu fill Pau. S’estrenaren també dos fanals de guia d’argent.

L’any 2001 es va ofrenar al Sant Crist una palma d’argent per al Sant Sepulcre, obra dels orfebres reusencs Solé Joiers. El Diumenge de Passió del mateix any es va cantar per primer cop els Goigs al Sant Crist Jacent en el Sepulcre, escrits per Mn. Joan Roig i Montserrat, amb música del Sr. Joan Solé Tutusaus i dibuixos del Sr. Anton-Lluís Rull Hortoneda.

L’any 2003 es va reformar per complet la Capella i presideixen des d’ençà, tres grans taules pintades a l’oli per l’artista Jaume Queralt, que representen el davallament de la Creu, el Sant Enterrament i l’assumpció als Cels.

Aquell mateix any, es feia ofrena de la nova corona de glòria, de plata i or, confeccionada amb peces d’argent i joies de la mare del Sr. Jaume Montserrat Borràs, obra també dels orfebres reusencs Solé Joiers.

També es restaurava, en la seva totalitat, el tabernacle del Sant Sepulcre, a càrrec del mestre Eustaqui Vallès Delmàs, i s’incorporava l’acompanyament amb tres tabals davant del misteri, recuperant una antiga tradició dels anys cinquanta. I el mes de novembre de 2004 començava la restauració de la imatge del Sant Crist jacent, a càrrec del mateix restaurador, treballs que s’acabarien el març del 2005.

A partir d’aleshores, fruit del treball i l’esforç dels Cavallers, ha tingut lloc la benedicció del nou estendard, apadrinat pel Sr. Andreu Pintaluba Esporrín i la seva esposa, la Sra. Glòria Mitjà Sastre.

El 2007 s’estrenen tres barres d’argent que porten els Cavaller Major, el lloc-tinent i Adjunt al lloc-tinent davant del Pas a la processó del Sant Enterrament. El 2008 s’estrenen l’estructura del Guió i la barra de l’Estendard, tot de d’argent fent joc amb les barres i fanals. La Setmana Santa de l’any 2011 s’inauguraren els dos angelets de plata, obra del Sr. Eustaqui Vallès Delmàs, per a la base de la palma, tot amb la voluntat de dignificar encara més la desfilada dels Cavallers a la processó del Sant Enterrament.

Actualitat

Solemne missa del Beat Josep Gomis

Diumenge 17 d’octubre al temple de la Reial Congregació a les 11.30 h, Solemne missa en memòria del Beat Josep Gomis Martorell. Acompanyament musical a càrrec de l’escolania i capella

Llegir més

Agenda

There is no Event

Xarxes socials

Fes-te congregant

Vols informació per fer-te Congregant? Omple el següent formulari i ens posarem en contacte amb el més aviat possible.

© Copyright 2021 Reial Congregació de la Puríssima Sang de N.S.J.

Dissenyat per latargeta.cat