Història de l'Escolania i Capella de Cantors

Des d’antuvi, el Sant Crist ha comptat amb l’acompanyament musical, tant en celebracions al Temple com a les seves sortides processionals. Durant segles, tant la forma de l’estructura musical com el nombre dels seus mestres directors han estat diversos. Els més destacats històricament han estat el mestre Victorino Agustí (compositor per excel•lència de la Setmana Santa reusenca amb obres com el Vexilla Regis), els mestres Baró, Estanislau Mateu i Santiago Buqueras.

Val a dir que fins l’any 1998, l’escolania pertanyia al mestre Santiago Buqueras i la Reial Congregació de la Puríssima Sang la contractava per totes les actuacions de Setmana Santa. Una formació infantil que comentava any rere any amb el reforç contrastats cantants d’àmbit local, com el Sr. Salvador Baiget i Llobet, el qual acompanyà el Sant Crist des de 1940 fins a 2007.

Arribat l’any 1999, la Junta de Govern dirigida pel Clavari Sr. Josep Ramon Pallejà Sedó, va proposar al Sr. Santiago Buqueras, la creació d’una Escolania pròpia de la Sang, en la qual, la Reial Congregació de la Puríssima Sang havia d’oferir gratuïtament als nens, formació de cant, solfa i vocalització, amb la única condició d’assistir a tots el concerts i actes de l’Escolania.

Malauradament, el Sr. Buqueras no va poder començar aquest nou projecte, fet que va motivar que la Junta de Govern li fes el mateix oferiment al mestre Joan Solé, qui el va acceptar, prenent-se el projecte amb molta il·lusió. Fruit d’aquest acord, la Congregació de la Sang va adquirir un piano a més de tot el material adient, iniciant-se amb el mestre Solé, la formació gratuïta de nens en el cant, solfa i vocalització i assistint als actes propis de la Setmana Santa, constituint-se la primera promoció de l’Escolania.

De 2003 a març de 2019 la direcció artística de la coral recaigué en la mestra Sílvia Virgili i Guinovart. El març de 2019, entrada la Quaresma, pren el relleu de la direcció artística i musical de la coral de l’entitat la mestra Irene Massana Cogul.

L’any 2005 es formalitza una estructura orgànica que dirigeixi la secció, convertint-la en una de les divisions de la Reial Congregació amb més activitat, impuls i dinamisme. Avui dia, té una activitat regular durant tot l’any, tant en l’àmbit concertístic com en el litúrgic.

Actualitat

Solemne missa del Beat Josep Gomis

Diumenge 17 d’octubre al temple de la Reial Congregació a les 11.30 h, Solemne missa en memòria del Beat Josep Gomis Martorell. Acompanyament musical a càrrec de l’escolania i capella

Llegir més

Agenda

There is no Event

Xarxes socials

Fes-te congregant

Vols informació per fer-te Congregant? Omple el següent formulari i ens posarem en contacte amb el més aviat possible.

© Copyright 2021 Reial Congregació de la Puríssima Sang de N.S.J.

Dissenyat per latargeta.cat