Història Armats de la Sang

Els Armats, són homes vestits a l’estil dels antics soldats romans que van acompanyar a Jesús a la Creu.

A la ciutat de Reus, l’any 1705 apareix, per primera vegada en processó, una cohort de soldats romans, coneguts popularment com els “Armats“, segons reflexa el text de l’acta corresponent al Llibre d’actes de la Sang de 1705 ( Acta 10, 3, 1705):

“…fouch proposat y advertit que per més lluiment de las ditas professons de la Setmana Santa fora bo lo anar dotse Armats y un capità darrera lo St. Sepulcre”, acordant-se”.

La seva indumentària original es desconeix, encara que es produïa deduir que no tenien res a veure a l’actual.

La formació dels Armats de la Sang des del principi ha estat vinculada i administrada per la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist de Reus, antiquíssima institució de la nostra ciutat que té més de 450 anys d’història (1555). Avui dia és una de les quatre seccions i la més antiga que conformen l’organigrama de la Reial Congregació de la Sang.

Des dels seus orígens, els Armats de la Sang, així com se’ls coneix popularment, han tingut alts i baixos, han soferts variacions, i que han anat filtrant amb el temps. El seu compromís de superar adversitats i de mantenir amb dignitat les tradicions locals li han valgut tenir tot el reconeixement i suport dels reusencs en la seva dilatada trajectòria. Fins a l’any 1844, el nombre d’Armats no sobrepassà el de divuit. I amb el fi que poguessin desfilar quatre de fons, el 1845 s’acordà encarregar dos vestits més, essent vint el nombre que integraven la cohort (Llibre d’actes de la Sang: Acta 21, 4).

El 1861 es llogaren vestits a Barcelona per una nova formació (Llibre d’actes de la Sang: Acta 16, 3, 1861). I l’any següent va introduir-se una cohort infantil (Diario de Reus 18 abril 1862):

El 1889 el Capità Manaies desfila muntat a cavall (LLibre d’actes de la Sang: Acta 21, 4, 1889 i Heraldo de Reus 15 maig 1926). A l’inventari de 1891, trobem: “…1 trajo antic de Capità Manaia, 1 trajo nou de Capità Manaia (de 1877); 20 trajos comparsa i 9 trajos comparsa”. Però,segons l’inventari de 1933, l’entitat comptava amb 18 vestits de soldats romans i un vestit i un penó per al Capità.

Un fet llegendari i molt de casa nostra que va marcar la vida dels Armats i dels reusencs; succeí l’any 1876 en fer la “Cadena“, davant de la casa de l’alcalde Joan Grau i Companys, al carrer de la Presó, el Capità Manaies nomenat Pere Guinovart i Porta, morí sobtadament a causa d’un vessament cerebral. La gent que va veure com es desplomava va atribuí la seva mort a un suposat cop errat del pal del guió, damunt del dit gros del peu, en comptes de picar a terra. (Llibre d’actes de la Sang: Acta 20, 3, 1876).

Tots els esforços de darrers anys es perdé el 1936, amb motiu de la guerra.

Acabat el conflicte civil, fou precís de recomençar l’establiment dels Armats. Però caldria esperar, dons llavors havien moltes coses que reclamaven l’atenció preferent de la Congregació. De moment es llogaren vestits a una casa de Barcelona.

Essent Clavari l’any 1945 el sr. Pere Vidiella s’encarrega un projecte de confecció de vestits i armadures noves per Armats, però no serà fins l’any 1948, aquell any hi haurà vestits d’Armats de propietat. I finalment, es fa la història del fet de desfilar els 50 Armats ben equipats pels carrers de Reus (Llibre d’actes de la Sang: Acta 16, 3, 1948).

A l’inventari de la Reial Congregació de 1973, consta els 50 vestits romans amb les seves alabardes (llances). Cal recordar que als inventaris anteriors a 1948, la Cohort Romana no sobrepassà mai de 20 Armats; i que els inventaris dels segle XIX reflectia que els Armats duien sabres, o bé de fusta o de llautó……

Lamentablement durant la situació social dels darrers anys del franquisme i, sobretot, en els anys durs de la transició espanyola tot el relacionat amb la Setmana Santa reusenca entra en una espiral de decadència difícil de mantenir, i els Armats de la Sang quasi ben bé desapareixen, i la seva popularitat i el seu prestigi s’és borra en un tres i no res. Però, amb la recuperació de la Processó del Sant Enterrament l’any 1981, essent Clavari el Sr. Rodolfo Massó, i coincidint amb l’entrada de joves a la Junta de Govern en els clavariats successius; s’inicià un canvi radical i profund dins del tarannà dels Armatsde la Sang, que avui dia, encara rep fruits d’aquell any.

Es reorganitza l’estructura de direcció i de comunicació de portes enfora de l’esquadra romana, es manté amb molta cura les escasses i deteriorades trentena d’armadures que existien, es reivindiquen de fer unes noves armadures; i s’edita anualment l’Opuscle dels Armats, lloc de reivindicació i veu de la formació.

Tot aquest esforç es veu premiat quan l’any 2007 s’aconsegueixen 30 noves vestimentes i armadures pels Armats de la Sang, i l’Excm. Ajuntament de Reus atorga la Menció Honorífica Municipal en motiu dels 300 anys d’Història de la seva primera aparició. Fet que tornen a consolidar el prestigi perdut.

Des de llavors la Cohort Romana ha rebut diferents reconeixements de les Confraries per la seva constància en els actes de la Setmana Santa de la capital del Baix Camp. Són un grup inquiet que cada any augmenta els seus components (actualment són 40 membres), i que s’esforça per disminuir les despeses que originen a les arques de la Reial Congregació. Ara lluiten per aconseguir les 20 vestimentes que falten per ser els 50 armadures noves i seguir amb la tradició dels anys de la segona meitat del segle XX.

Actualitat

Solemne missa del Beat Josep Gomis

Diumenge 17 d’octubre al temple de la Reial Congregació a les 11.30 h, Solemne missa en memòria del Beat Josep Gomis Martorell. Acompanyament musical a càrrec de l’escolania i capella

Llegir més

Agenda

There is no Event

Xarxes socials

Fes-te congregant

Vols informació per fer-te Congregant? Omple el següent formulari i ens posarem en contacte amb el més aviat possible.

© Copyright 2021 Reial Congregació de la Puríssima Sang de N.S.J.

Dissenyat per latargeta.cat