La música de la Sang

La música ha tingut des de sempre un especial protagonisme dins de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist.

Parlar de música és parlar d’emocions. I les emocions també es representen en altres sons, com els cops de llança dels Armats, el toc de silenci de les Tres Gràcies, els timbals o les cadenes arrossegades pels penitents.

Però per damunt de tot, l’emoció de la Sang és la música del més absolut silenci dels devots, quan es gira el Sant Crist, en la mateixa porta del Temple de la Sang, en el moment de demanar les Tres Gràcies del Divendres Sant.

Tot és música, és emoció, és devoció.

Els orígens musicals de la Reial Congregació coincideixen amb la seva fundació. Ja en l’any 1612, se celebrava cada divendres i totes les festes quaresmals, la Funció del Miserere segons figura en les Ordinacions de 1630.

Així mateix es recullen les “Coplas a la Passió de Nostre Redemtor Jesu-Christ, que de temps molt antic se cántan en la Iglésia de la Purissima Sanc de la Vila de Reus”, que es localitzen en una edició de 1813 portada a cap pel llibreter Francisco de Paula Compte.

O el “Goig per la Veneració del Sant Crist de la Sang”, que va escriure mossèn Josep Pont; i, per encàrrec de la Reial Congregació l’any 1913 el mestre Benaiges va fer la composició musical. El text del goig és una preciosa descripció de la imatge del Sant Crist, així com de l’activitat de la Reial Congregació, a més de donar testimoni de la devoció dels reusencs vers el Sant Crist.

El goig, que va ser premiat en el “Certamen Literario Nacional” celebrat a Reus amb ocasió de les festes constantinianes (octubre de 1913), també fa una brillant descripció dels principals actes del Divendres Sant, entre els quals inclou la petició de les Tres Gràcies com un acte ja tradicional i molt arrelat, cosa que indica que segurament aquest costum era ja una tradició de molts anys.

Però si existeix una peça musical certament emotiva i representativa de la devoció del Sant Crist de la Sang, és el Vexilla Regis, única composició musical que s’interpreta durant totes les processons locals de Divendres Sant en l’acompanyament del Sant Crist, al migdia i al vespre. És cantat pels nens i nenes de l’Escolania de la Sang, juntament amb les soprans, acompanyats per les veus de contralts, tenors i baixos i els músics de la Capella de Cantors, constituïda per quatre clarinets, tres saxofons, dos trompetes, un fiscorn, un trombó i una tuba, de fa ja uns anys. Es diu que aquesta peça musical només s’interpreta a Roma i a Reus.

Aquesta composició del segle VI dC és obra del poeta Venanci Fortunat, per encàrrec de Santa Radegunda, reina dels francs, i va ser musicada, cap a finals del segle XIX, pel compositor local Victorí Agustí, músic major del “Primer Regimiento Ligero de Nacionales”, establert als quarters de Reus.

També cal destacar el Cant del Miserere que interpreta la Capella de Cantors de la Sang, un cop acabada la darrera “paraula” i el Credo de la funció de l’Agonia del Divendres Sant, cap a dos quarts de tres de la tarda, els caporals armats que en aquells moments fan la guàrdia d’honor a la imatge del Sant Crist de la Sang, així com els dos homes de ferro, posen la llança boca avall “a la funerala” en senyal de dol per la mort de Crist. Es tracta d’una peça emotiva i estremidora la qual s’escolta, enmig de l’atmosfera silenciosa de la Prioral mentre la gent es troba agenollada en senyal de respecte i devoció.

Un altre so tradicional de la Reial Congregació és el toc de silenci del caporal corneta dels armats, que anuncia l’arribada del Sant Crist a la plaça, portat pel clavari de la Sang, en el transcurs de les Tres Gràcies del Divendres Sant. Alhora, demana silenci als devots, que compliran estrictament tot demanant les Tres Gràcies. La tradició mana que de les tres gràcies que es demanen, dos son personals i una es regala.

I, per últim, cal esmentar la peça musical Goigs a la Mare de Déu de la Soledat, que ha estat obra de la Sra. Sílvia Virgili, directora de la Capella de Cantors i Escolania del Sant Crist de la Sang.

Toc de Silenci

Vexilla Regis

Actualitat

Agenda

maig 15
11:30 am - 1:00 pm
Visita guiada a la Prioral i a la Puríssima Sang

Xarxes socials

Fes-te congregant

Vols informació per fer-te Congregant? Omple el següent formulari i ens posarem en contacte amb el més aviat possible.

© Copyright 2021 Reial Congregació de la Puríssima Sang de N.S.J.

Dissenyat per latargeta.cat