Lectura de la Sentència de Pilat

El març de 2012 es va presentar a l’Arxiu de Reus un document excepcional. Es tractava d’una còpia de la suposada sentència de Ponç Pilat condemnant Jesucrist, difosa arreu d’Europa. És de les primeres versions, sinó la més antiga, en català que es coneix del text.

La versió conservada a l’Arxiu reusenc és prou primerenca. La lletra és de finals del segle XVI o començaments del XVII, pocs anys, per tant, després de la seva primera difusió, i és en català. No se sap qui en fou l’autor ni quin ús va tenir, però és, sens dubte, una versió de les més antigues del text en el nostre país.

L’any 2016, aprofitant l’espectacle de la Gala de Cloenda de la campanya #50éspossible dels Armats de la Sang i durant el Clavariat del Dr Francesc Paris Pallejà, al Teatre Bartrina, es va donar llum, potser per primera vegada a Reus, a una versió fidedigna d’aquest escrit. La lectura fou realitzada per un armat, flanquejat pels dos homes de ferro (Bon i Mal Lladre), armadures del segle XVI que té en propietat la Reial Congregació i que escorten el Sant Crist de la Sang durant els actes de Divendres Sant. La posta en escena va estar a càrrec de Llops Teatre.

El Divendres Sant de l’any 2017, essent Clavari el Sr Vicenç Xavier Just i Armat Major el Sr Antonio Gallardo, per primera vegada es va portar al carrer aquesta lectura escenificada, després de la exhibició dels armats a la Plaça de de la Sang i davant la porta del Temple i just abans del Trasllat de la Venerable Imatge del Crist a la Prioral de Sant Pere.

Per a donar més promoció i atractiu a aquest senzill acte —que altres ciutats catalanes ja realitzen de fa temps—, es va creure convenient oferir aquesta inèdita lectura de la «Sentència de Pilat» cada any a un actor de la ciutat de Reus, a fi i efecte d’obrir la tradició de la Setmana Santa a altres àmbits culturals reusencs i, amb els anys, consolidar-ho.

Actualitat

Agenda

maig 15
11:30 am - 1:00 pm
Visita guiada a la Prioral i a la Puríssima Sang

Xarxes socials

Fes-te congregant

Vols informació per fer-te Congregant? Omple el següent formulari i ens posarem en contacte amb el més aviat possible.

© Copyright 2021 Reial Congregació de la Puríssima Sang de N.S.J.

Dissenyat per latargeta.cat