Exterior del Temple

La façana principal del temple és d’estil barroc herrerià. L’arquitectura herreriana, o l’estil herrerià, es caracteritza pel seu rigor geomètric i per la mancança de decoració.

Es conforma per una única estructura, construïda amb totxanes de pedra, dividida per dos nervis verticals de pedra, que serveixen per realçar la seva part central. Sobre aquests nervis, a banda i banda, destaquen dues teieres de ferro forjat, que reprodueixen dos dracs.

En el centre hi ha el rosetó o rosassa, element ornamental utilitzat majoritàriament a les esglésies durant el període gòtic. Els colors del seu vitrall són vius, accentuant el realisme de les imatges mitjançant la combinació de tons variats d’un mateix color. El vitrall del rosetó, vist des de dins, representa el moment de la crucifixió de Jesucrist, acompanyat per la seva mare, la Verge Maria, la germana de la seva mare, Maria esposa de Cleofàs, i Maria Magdalena, en actitud de dolor. El vitrall resulta fidel a la descripció de l’Evangeli de Sant Joan (19:25).

Més avall, en la part exterior, es pot contemplar la fornícula de planta semicircular, coronada també per un frontó amb forma de triangle isòsceles inacabat. Dins de la fornícula, hi ha l’escultura de l’Ecce Homo, element que es recupera l’any 1993, durant el mandat del clavari, el senyor Engelbert Borràs.

Ecce Homo (és l’home), és la traducció llatina que apareix en la Vulgata de la frase grega ιδου ο ανθρωπος. Es tracta, segons l’Evangeli de Joan (19,5) de les paraules pronunciades pel governador romà Ponç Pilat quan va presentar Jesús de Natzaret flagel•lat, lligat, amb un mantell de color porpra i una corona d’espines davant la munió abans de la crucificció.

A sota de l’Ecce Homo, es pot llegir la inscripció 1732, que correspon a la data de finalització del temple, juntament amb l’antic escut de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, amb les cinc llagues de les quals surt la Sang de Crist, enmig de motius recargolats i una petxina central de baptisme, que simbolitza el renaixement espiritual.

A la part inferior de la façana hi ha un aplacat de pedra, que marca les filades de maons.Es distingeix, per últim, la porta principal del temple de doble fulla que es corona amb un arc de mig punt. Tot el conjunt de la portalada es ressalta amb una diferent imatge de la totxana de pedra per tal que s’hi centri la mirada.

Actualitat

Agenda

maig 15
11:30 am - 1:00 pm
Visita guiada a la Prioral i a la Puríssima Sang

Xarxes socials

Fes-te congregant

Vols informació per fer-te Congregant? Omple el següent formulari i ens posarem en contacte amb el més aviat possible.

© Copyright 2021 Reial Congregació de la Puríssima Sang de N.S.J.

Dissenyat per latargeta.cat