Popularment coneguts com els “Armats de Reus”, els Armats de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de N. S. J. són un dels elements més antics i emblemàtics no tan sols de la nostra Setmana Santa si no de la pròpia ciutat de Reus.
Des del principi aquesta formació ha estat vinculada i administrada per la Reial Congregació. Avui dia és la més antiga de les quatre seccions que conformen l’organigrama de la Reial Congregació de la Sang. La seva existència data de l’any 1705 sent per tant una institució tricentenària.
Amb el seu uniforme blanc i portant el penó dels Armats, el Capità Manaies encapçala i governa la cohort Romana. A la seva dreta el Caporal Corneta transmet les seves ordres a la formació. Rere d’ells quatre Caporals, amb capa blava, seguits de la resta d’Armats amb la capa Vermella, tots amb escut i llança. La punxa de la llança en forma d’Alabarda és un tret particular dels Armats de Reus, tant que la seva silueta ja els identifica. Tancant la processó, si s’escau, els tabalers. Però si hi ha quelcom propi dels Armats de Reus, que els reusencs valoren i senten com a propi, sense cap mena de dubte es el seu pas picant la llança a terra. Popularment anomenat “pas de la cadena”, consisteix en picar la llança mentre s’avança el peu dret per després arrossegar el peu esquerre, tornar a picar i peu dret… i així de l’ordre de 100 cops per minut.
Els Armats encapçalen totes les processons a les que hi participen: les organitzades per la Reial Congregació (Trasllat del Sant Crist a Sant Pere, Tornada a La Sang, Acte de les Tres Gràcies i Sant Enterrament), així com la majoria de les organitzades per la resta de confraries de Reus (de l’Amargura, del Prendiment, del Silenci, etc). Tanmateix, realitzen Vetlles a la Venerable Imatge del Sant Crist de la Sang i plantons en multitud d’altres actes. A les processons que hi participa la Imatge del Sant Crist de la Sang sempre porta al darrere una escorta d’Armats.